Mauritius is gewoon hét plaatje dat je voor ogen hebt als je denkt aan een tropisch paradijs. Lange witte stranden, heldere blauwe zee met prachtige koralen. Maar Mauritius wordt ook vaak geassocieerd met luxe, retedure 5-sterren resorts waar Rob Geus een hard robje van krijgt. Ik ging backpacken in Mauritius.

Graag wilde ik de unieke natuur zien van het land, maar die luxe die hoefde van mij niet persé. Ik was juist heel erg op budget. Hiervoor was ik namelijk al anderhalf jaar in Azië en besloot dat het wel eens leuk was ergens anders heen te gaan. Ik kocht het aller goedkoopste ticket naar een ander continent en dat was naar Afrika, Mauritius. Door het feit dat dit de laatste week was dat AirAsia op die lijn vloog. Ik kende Mauritius alleen van de underwater waterfall die ik zag op 9GAG. En besloot toen ook dat ik hem wilde zien. 1+1=2. Afrika was voor mij niet nieuw, maar dat Mauritius, dat was toch wel even iets anders. Maar Mauritius op budget, dat kan best hoor! Alle tips en trics en things-to-do en mustsee hotspot bucketlist whatever vind je hier.

De onderwater waterval die je bovenaan het bericht kunt zien, is eigenlijk een optische illusie. Het is geen echte waterval, ook gaat het niet de diepte in. Het is de stroming van het water die heeft gezorgd dat het zand en koraal zich in die lijnen is gaan vormen. Een soort 3D tekening van de natuur. De illusie is dan ook het best te zien vanuit een helikopter vanuit de richting van de zee.

Over Mauritius

Mauritius -Maurice in de lokale taal- is een klein eiland (>Utrecht, <Limburg) dat ligt in de Indische Oceaan. Een kleine 900km ten oosten van Madagaskar en zo’n 1800km ten oosten van Afrikaans vasteland. Het heeft twee buurlanden Reunion and Rodrigues. Doordat het eiland niet zo groot is, kun je in zo’n anderhalve week het hele eiland zien. Uiteraard, hoe langer je blijft, hoe meer je ontdekt.

Mauritius is een vulkanisch eiland. Er zijn geen actieve vulkanen meer. Het eiland is helemaal omringd met tropische langgerekte stranden. En prachtig gebergte die je achter de stranden ziet oprijzen. Het hoogste punt is 828 meter. Er is veel mooie bebossing te vinden met rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif inclusief tropische vissen.

Iets meer dan de helft van de bevolking is Hindoestaan. Daarnaast is zo’n 30% Christelijk en 17% is Moslim. De officiële taal is Engels, maar er wordt eigenlijk overal Frans gesproken. Of eigenlijk het van het Frans afgeleide Mauritiaans Creools. Engels is voor toeristen overigens no problem.

Weetje: Mauritius is het enige land waar de Dodo ooit leefde. De vogel is in 1690 uitgestorven nadat Nederlandse kolonisten voet op het eiland hebben gezet.

De highlights van Mauritius

Stranden

De hele kustlijn van het eiland heeft wel stranden. De stranden aan de gehele westkant (van noord naar zuid) zijn het mooist. En ook daar bevinden zich de meeste accommodaties.

In het Noorden heb je een cluster met populaire stranden en strandplaatsjes. De goedkoopste accommodatie heb ik gevonden in Pointe Aux Biches. Dus daar verbleef ik om van de stranden te genieten. Ik besloot om de kustlijn hier per voet te ontdekken en liep van Pointe Aux Biches, via Mont Choisy en Grand Baie naar Pereybere. Dit is een kustlijn van zo’n 15-20 kilometer. Je ziet daar veel prachtige, maar luxe resorts afgewisseld met hele grote open stukken strand. In Mauritius zijn namelijk veel public beaches en omdat mensen toch vaak op of voor hun resort verblijven is het op de public beaches heerlijk rustig, tenzij de locals vrij zijn. Dan is het op die stranden juist druk en levendig, tot in de late uurtjes. Grand Baie is het meest levendige plaatsje. Er zijn aan dat strand veel winkeltjes en restaurantjes te vinden.

Ga je iets meer zuidelijker heb je Flic En Flac een andere populaire standplaats. Dit is een public beach dat zowel door toeristen als locals wordt bezocht. Er staan hier veel streetfood kraampjes. Ook is vanuit hier een goede basis om onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken. Ik heb in Flic En Flac voor enkele dagen een scooter gehuurd (€12,50 per dag) om het eiland te verkennen. Vanuit hier zijn alle onderstaande dingen makkelijk haalbaar per scooter. Je kunt natuurlijk ook een auto huren. Maar eigen vervoer of evt. liften is een vereiste. Bussen komen namelijk lang niet overal.

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant (Brabant! Heu!) is een grote rots van lavagesteente op het puntje van Mauritius. Het is tevens een schiereiland. Het hoogste punt is 556 meter. De klim erheen is geweldig mooi. Onderweg zie je mooie, ongerepte natuur. Ook groeien er zeldzame planten die alleen daar te vinden zijn. De klim is goed te doen, er loopt een duidelijke trail. Tot op een bepaalde punt, dit is helaas nog niet de top. Wil je naar de top, zul je aardige pittige stukken moeten klimmen over de rotsen, een beetje ervaring is dan wel aan te raden. Er staan ook grote waarschuwingsborden en bij slecht weer is het afgesloten. Maar het is de klim zeker waard. Het uitzicht vanaf de top is prachtig. Je hebt aan de ene kant uitzicht over het groene eiland en aan de andere kant zie je de prachtige underwater waterfall. Dit is het beste punt dat je de ‘waterval’ vanaf het eiland kunt zien.

Chameral

Chamarel is een gebied van zo’n 27 km2 in het zuidwesten van het eiland. Het kenmerkt zich door het rode zand en rode rotsen die contrasteren met het felle groen van de wilde beplanting. Ook is er een klein dorpje in Chameral, maar het meest bijzondere is hier toch wel de waterval en ’the seven coloured earth’.

Chameral Waterfall

De Chameral waterval is maar liefst 100 meter hoog. Het is daarmee de hoogste waterval van het eiland. Maar zeker niet de enige, wel de meest indrukwekkende.

The seven coloured earth

Dit is een uniek landschap bestaande uit gekleurde duinen. Deze zijn gecreëerd door de vele vulkanische uitbarstingen die het gebied gekend heeft. De verschillende kleuren zijn ontstaan doordat er in het vulkanisch gesteente ijzer en aluminium zit dat verkleurt bij oxidatie. Het ijzer kleurt rood/bruin en aluminium blauw/grijs. Door een andere verhouding metalen in de grond krijgen de heuvels verschillende kleuren. Een erg bijzonder on-aards landschap!

Sept Cascades

Sept cascades (ook bekend als de 7 waterfalls of de tamarind falls) zijn 7 aaneengesloten watervallen die onder elkaar liggen in een vallei. Dit bevindt zich midden in de onaangetaste bossen van Mauritius. De omgeving is prachtig. Er zijn talloze andere watervallen, stroompjes en meren, omgeven door de meest tropische planten en vogels.

Ganga Talao (Grand Bassin)

Ganga Talao, ook bekend als Grand Bassin, is een meer die zich heeft gevormd in een krater van een oude vulkaan, zo’n 500m boven zeeniveau. Dit is de meest heilige Hindoe plaats in Mauritius. Je kan je er -ook als westerling- laten zegenen. In de hele omgeving zijn tempels en de meest mooie heiligenbeelden te vinden, waarvan de hoogste wel 33 meter groot is. De locals komen hierheen om te bidden of te mediteren. Niet alleen mensen, maar ook apen genieten van dit gebied.

Budgettips voor Mauritius

De goedkoopste kamers liggen rond zo’n €15,-. Goedkoop voor westerse begrippen, maar verschrikkelijk duur in vergelijking met Azië. Vaak zijn de prijzen online hoger dan ter plaatse, daar kon ik namelijk vaak nog wat afdingen. De kamer is dan ook de grootste kostenpost. Hostels zijn er helaas niet op het eiland. Ik kon er één vinden, alleen online te boeken, maar tot op heden nog geen reactie (6 maanden geleden). Taxi’s zijn ook duur. Lokaal openbaar vervoer daarentegen is wel erg goedkoop. En lopen is er heerlijk. En eten kán ook heel goedkoop door de lokale restaurantjes te bezoeken, streetfood te eten, of in mijn geval (foto). In lokale restaurantjes heb je voor zo’n €1,50 een bord noodles, rijstgerecht of goed gevulde sandwich. In toeristische restaurants betaal je soms het tienvoudige. Alles voor toeristen is eigenlijk gewoon knalduur op dit eiland, maar probeer wat als een local te leven en je zult merken dat het allemaal reuze meevalt.

Low-budget travel hack. ? #traveling #backpacking

Posted by Leijp on Thursday, March 23, 2017

 

Airport Scam

Tijdens het verlaten van het vliegveld begint vrijwel bij iedereen direct de lokale scam. Zodra je de airport uitstapt zul je benaderd worden door hordes taxichauffeurs. Ze brengen je voor een flink bedrag naar je gewenste locatie. In mijn geval moest ik €70,- betalen voor een rit van 25 minuten. Hier kun je voor kiezen, maar volgens de chauffeurs is dit de énige optie en is er geen busstation. Toen ik aangaf dat ik gewoon weet dat er een busstation is zeiden ze dat deze 20(!) kilometer verderop was. Ter illustratie, mijn bestemming was maar 17 kilometer verderop. Toen ik genoeg gelachen had met de scammers, liep ik naar het busstation. Deze is trouwens rechts de hoek om, een metertje of 100. En de bus, die kostte me nog geen €2,-.

Foto’s: Ferry van Iersel, commons.wikimedia.org, commons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.org