Binnen Europa is het erg gemakkelijk om met de auto te reizen. En we doen dat dan ook massaal. Maar liefst 4 op de 10 Nederlanders ging namelijk vorig jaar op autovakantie. Op vakantie met de auto is natuurlijk ideaal wat betreft vrijheid en flexibiliteit. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je op autovakantie gaat?

Check je auto!

Zorg dat je auto tiptop in orde is. Het laatste dat je wilt is langs de kant van de weg staan omdat je bijvoorbeeld je olie niet hebt bijgevuld. Check daarom op z’n minst het volgende:

  • Bandenspanning (vergeet hierbij de spanning van het reservewiel niet).
  • Aanwezigheid van het reservewiel (maar dat had je dan bij het vorige punt al gezien 😉 )
  • Zorg ook dat je het gereedschap bij hebt om evt. een wiel te vervangen.
  • Oliepeil. Bij een lange en vol bepakte rit kan het geen kwaad wat reserveolie mee te nemen, zodat je kunt bijvullen wanneer nodig.
  • Koelvloeistof.
  • Alle lampen in orde?
  • Aangezien je een lange rit voor de boeg hebt is dit het moment om te zorgen dat je auto in orde is. Is alles oké, zijn sommige auto-onderdelen wellicht nodig toe aan vervanging?

Controleer dus wat je nodig hebt. Het is vaak zo gepiept en de olie, koelvloeistof, lampen en alle andere autoonderdelen kun je gewoon online bestellen.

dashboard-1

Verplichte bagage

In Nederland hoef je alleen een gevarendriehoek mee te nemen, maar in andere landen zijn de regels vaak veel strenger. Als je een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes, alcoholtest en een brandblusser mee neemt in je auto, ben de ingedekt voor alle Europese landen wat betreft verplichte bagage. Ga je naar landen waar sneeuw te vinden is, neem dan uiteraard je sneeuwkettingen mee.

Elektronisch tol betalen

Op meerdere wegen in Europa moet je tol betalen. Steeds vaker gaat deze betaling elektronisch. En daar waar je wel met cash kunt betalen zijn de rijen vaak veel langer. De regels een aanvraag methoden verschillen per land. Voor de Franse tolwegen kun je de ANWB een tolpas halen.

file

Vermijd de zwarte zaterdagen

Met een zwarte zaterdag wordt een dag met extreme verkeersdrukte bedoeld. Files van minstens 50km zijn dan geen uitzondering. Uiteraard wil je hier niet in terecht komen. En daarom is het beste alle zaterdagen in de zomermaanden niet de snelweg op de gaan. Tip: het beste kun je rijden op donderdagen en zondagen. Dit zijn de rustige dagen. Het helpt vaak ook om ’s nachts te vertrekken.

Praktische tips

  • Koop een invertor. Hiermee verander je je sigarettenaansteker in een normaal stopcontact, wat erg handig kan zijn voor het opladen van je apparatuur oid.
  • Neem reservesleutels mee van je auto en laat die níét in de auto.
  • Je navigatie is je beste vriend.

Dus zorg dat je auto in orde is, hou rekening met de bovenstaande punten en you’re ready to go. Geniet van de vakantie!

autovakantie-1

Afbeeldingen: pexels.com
Bron: stenaline.nlad.nl

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Autoonderdelen Direct.