De wereld over reizen, het is iets dat je steeds vaker hoort en ziet, wedden dat je nu iemand in je Facebook timeline hebt die lekker voor een paar maanden aan de andere kant van de wereld zit? Zo’n reis klinkt heerlijk relaxed en dat moet het ook zijn, maar toch zijn er dingen waar je als reiziger op moet letten. Zo zijn niet allesteden ter wereld even veilig.

Volgens de Citizen Council for Public Safety and Criminal Justice, een privé organisatie en onderdeel van de Mexican Employers’ Association zijn er 10 gevaarlijkste steden in de wereld. De ranking is gebaseerd op officiële criminaliteitsstatistieken, aangeleverd door de overheid. Steden uit het Midden-Oosten zijn niet meegenomen in dit overzicht. ‘Opvallend’genoeg bevinden alle steden zich in Latijns Amerika.

Top 10 gevaarlijkste steden ter wereld

1. San Pedro Sula, Honduras

Voor het tweede jaar op een rij, heeft de stad San Pedro Sula in Hunduras het hoogste aantal moorden per inwoners wereldwijd. Met 169 opzettelijke moorden per 100.000 inwoners, dat neer komt om meer dan 3 moorden per dag, heeft het een ‘verdiende’ 1ste plek en is dus terecht de meest onveilige stad ter wereld te noemen.

2. Acapulco, Mexico

Acapulco was ooit een populaire toeristische bestemming. Tegenwoordig zijn er helaas maar een handjevol toeristen op de mooiste stranden van Acapulco te bekennen. Drugskartels zijn een probleem in heel Mexico en het is alleen maar erger geworden het afgelopen decennium. Er worden regelmatig lijken gevonden in deze havenstad, waardoor het een lugubere plek is geworden om te hangen.

3. Caracas, Venezuela

Caracas is de hoofdstad van Venezuela en ook hier is het aantal moorden gigantisch. Maar liefst 122 moorden per 100.000 inwoners. De stad staat onder druk van drugskartels, straatgevechten en gewapende overvallen. Zowel de inwoners als de bezoekers moeten altijd alert zijn, ongeacht waar je bent in deze stad. Mocht je deze stad willen bezoeken, ga dan nooit alleen en doe dit oplettend, neem bijvoorbeeld een tour.

4. Distrito Central, Honduras

Honduras, daar is ‘ie weer. Uiteraard is geen enkele stad immuun voor geweld, maar Distrito Central overtreft flink de gebruike hoeveelheid geweld in een stad.Centraal District is eigenlijk drie steden gemengd in één. De gevaren worden toegeschreven aan extreme armoede, corruptie bij de overheid en de aanwezigheid van een zware maffia. Het hoge niveau van geweld schrikt veel toeristen af.

5. Torreón, Mexico

Torreón is één van Mexico’s belangrijkste industriële en economische centra. Maar het is ook een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Er is niet per sé een overvloed aan georganiseerde misdaad en drugshandel, maar toch zijn de moordcijfers gigantisch met 87 moorden per 100.000 inwoners.

6. Maceió, Brazilië

Brazilië heeft maar liefst 14 steden die onderdeel zijn van ’s werelds meest gewelddadige steden. Maceió is de hoofdstad van de staat Alagoas en heeft ongeveer 135 moorden per 100.000 inwoners per jaar. De stad is veruit de meest gevaarlijke van het land, zelfs meer dan Rio de Janeiro, dat bekend staat om de problemen in de favelas (sloppenwijken). Brazilië bevat ene groot deel van het Amazone regenwoud, maar daarnaast zijn de steden niet de prettigste om te zijn.

7. Cali, Colombia

Zoals je nu vast wel opgevallen is, zijn veel steden in deze lijst Latijns-Amerikaans en dat is niet zonder reden. De Colombiaanse drugskartels (zoals we ze kennen van ….juist), hebben veel macht in deze gebieden en Cali, Colombia is daarop geen uitzondering. Met bijna 80 moorden, het is niet een zeer veilige plek om te zijn. Colombia heeft nooit een goede reputatie gehad. Ook al gaat het beter, het is helaas onwaarschijnlijk dat het ooit een populaire toeristische bestemming zal worden.

8. Nuevo Laredo, Mexico

Nuevo Laredo is een grensstad die bekend staat om zijn gangwars. Het risico op criminailteit in Nuevo Laredo is vooral ’s nachts het grootst. Toch komen misdaden als kidnapping, carjacking en diefstal ook veel voor op klaarlichte dag. Sinds 2006 zijn er 60.000 mensen omgekomen door drugs gerelateerd geweld. Als je toch gaat voor een bezoek aan Nuevo Laredo, kies dan voor de goed bevolkte delen en ben voor het donker weer terug in een veilig hotel.

9. Barquisimeto, Venezuela

Hoewel Barquisimeto meer dan een miljoen inwoners heeft, zijn er dagelijks gevallen van moord bekend. De stad is de hoofdstad van de regio en heeft een verrassend hoog aantal universiteiten en scholen met hoger onderwijs in de stad. Ooit was het een bloeiende toeristische bestemming. Het gebied is nu zo gevaarlijk dat veel toeristen weg blijven.

10. João Pessoa, Brazilië

De hoofdstad van Paraíba, João Pessoa is gemakkelijk te bereiken vanaf het land en de zee. João Pessoa is de meest oostelijke stad in Brazilië en is een van de groenste steden in de wereld. Helaas heeft de stad heeft een hoog aantal moordcijfers. Dit is te wijten aan het algemene geweld zoals het in heel Brazilië heerst. Met 71,59 moorden per 100.000 inwoners is deze stad zeker niet een van de fijnste plaatsen om te bezoeken tijdens een reis.

10 gevaarlijkste steden ter wereld op de map

 

Bron: letstraveltheworld.work – Foto’s: en.wikipedia.orgen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgde.wikipedia.orggl.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.orgen.wikipedia.orghu.wikipedia.orgen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgen.wikipedia.orgflickr.comen.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.orgwww.flickr.comcommons.wikimedia.orgen.wikipedia.org