Suiker, melk, brood, kokosvet en kip. De meest populaire voedingsthema’s. Ofwel The Big Five, volgens Voeding Nu (een on- en offline magazine met vakinformatie over voeding). Speciaal om alle zin en onzin over deze vijf voedingsthema’s onder de loep te nemen, nodigde zij ons uit om te luisteren wat wetenschappers hierover te vertellen hebben.

Naast een aantal foodbloggers zit de zaal vol met voedingsdeskundigen, diëtisten en sportdeskundigen. De schaaltjes met Tony Chocolonely blijven dan ook onaangeroerd op de tafels staan terwijl de smoothies gretig aftrek nemen. We namen plaats om naar de wetenschappers te luisteren.

Suikers, zoetstoffen; gif of zegen?

big-five-suiker

Kees de Graaf hoogleraar aan de Wageningen Universiteit
Volgens hoogleraar de Graaf zijn suikers en zoetstoffen een zegen. Het maakt eten lekker en het is niet wetenschappelijk bewezen dat suiker verslavend werkt of zoetstoffen schadelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat “dikke” en “dunne” mensen dezelfde behoefte aan suiker hebben. En is wetenschappelijk aangetoond dat er geen relatie is tussen suikers in vaste vorm en overgewicht.

Suiker is een zegen. Het maakt eten lekker en het is niet bewezen dat het verslavend of schadelijk is.

Volgens de Graaf doen zoetstoffen hetzelfde als water voor je lichaam, ze verlagen de behoefte aan suiker en aan energie inname. Waar we wel voor op moeten passen is zacht en vloeibaar eten en dranken. Hierin zit veel suiker waar ons lijf geen moeite voor hoeft te doen om het binnen te krijgen.

Melk drinken voor je gezondheid of niet?

milk

Dr. Ir Astrid Postma- Smeets van het Voedingscentrum
Volgens dr. Postma- Smeets doe je je eigen gezondheid zelfs te kort wanneer je geen zuivel gebruikt. Wetenschappelijk is er niet aangetoond dat zuivel slecht voor (volwassen) mensen zou zijn en Astrid is dan ook erg fel tegen onze mede-bloggers in de zaal die vragen stellen bij haar stelling.

Brood, daar zit wat in!

big-five-brood

Fred Brouns hoogleraar aan de Universiteit Maastricht
Sinds de uitgave van boeken zoals bijvoorbeeld de Broodbuik en de Voedselzandloper staat ons brood niet meer zo positief bekend, aldus Fred Brouns. Volgens hem is dat totale onzin. Enkele fabels over brood zijn volgens Fred, dat brood in de evolutie van de mens relatief nieuw is. Je er allergieën van kan krijgen en dik van wordt.

Dagelijks volkoren in het dieet vermindert het risico op diabetes type-2, hart en vaatziekten en darmkanker

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tarwe, rogge en gerst al ruim 45.000 jaar geleden op grote schaal gegeten werden. Ook geeft de heer Brouns aan dat er geen bewijs is dat de consumptie van volkoren graanproducten bijdraagt tot ziekte. Integendeel, dagelijks volkoren in het dieet vermindert het risico op diabetes type-2, hart en vaatziekten en darmkanker. Dit geldt overigens niet voor consumptie van (geraffineerde) witte-bloem producten.

Kokosvet, het nieuwe levenselixer?

big-five-kokosnoot

Ingeborg Brouwer hoogleraar aan de VU Amsterdam

Kokosolie bevat maarliefst 85% verzadigd vet

Stellig betrad Ingeborg het podium en zei meteen “NEE”. Kokosvet is zeker niet het nieuwe levenselixer. Volgens Ingeborg is kokosvet momenteel helemaal hip, en wordt er veel over geblogd. Het producten is dan ook bij steeds meer mensen in het keukenkastje te vinden. Je kunt best een keer wokken met kokosvet als je het lekker vindt, maar het product bestaat toch vooral uit heel veel verzadigd vet, 85 procent. Hierdoor gaat het LDL-cholesterol dat een risicofactor voor hart- en vaatziekten is, omhoog en is dus slecht voor onze gezondheid aldus Ingeborg.

Kip, het meest veelzijdige stukje duurzaamheid?

big-five-kip
Dr. Hans Dagevos, LEI Wageningen UR
De laatste spreker is Hans Dagevos. Dr. Dagevos is een enthousiaste spreker die zijn verhaal begint over duurzaamheid, vlees en vegetariërs dat wij ons afvragen waar de kip blijft in dit hele verhaal. Maar uiteindelijk komt dr. Dagevos dan toch uit bij zijn stelling, is kip het meest veelzijdige stukje duurzaamheid? Dit is lastig te zeggen. Duurzaamheid kent namelijk verschillende dimensies. Vind je milieu belangrijk kies dan voor de gangbare kip die overal te verkrijgen is, vind je dierenwelzijn belangrijk kies dan voor de bio kip. Een lastig vraagstuk dus waar zelfs de geleerden nog geen eenduidig antwoord op hebben.

Wat nu?

Het event gaf ons veel eye-openers, maar bracht ons ook nog meer nieuwe vragen. Over gezonde voeding zijn de meningen flink verdeeld en dat zal ook zo blijven. Maak de keuzes die voor jou goed voelen en gebruik je gezond verstand.

Door: Evy van Iersel – Afbeeldingen: pexels.compexels.compexels.compexels.com