Even je telefoon checken voordat je gaat slapen? Niet doen!

Je kent het vast wel, de dag zit erop, je ligt in bed en je wilt nog heel even je telefoon of tablet checken. Even door je Facebook feed bladeren, Twitter of Instagram checken en nog even wat berichtjes beantwoorden. Maar wist je dat dit helemaal niet zo goed voor je is?

Blauw licht

Wanneer je jezelf klaar maakt om te slapen, maakt je lichaam de stof melatonine aan, hier wordt je slaperig van. Een telefoon straalt blauw licht uit, net zoals daglicht (vooral ochtendlicht). Wanneer we ’s avonds nog even op onze telefoons kijken, denken onze hersenen dat het dag is. Hierdoor wordt er geen of minder melatonine aangemaakt, waardoor ons lichaam zich niet klaar maakt om te gaan slapen. Met als resultaat, minder en korter slaap.

Je activeert je hersenen

Een tweede reden is dat je, door het gebruik van je mobiele telefoon, je brein actief houdt of maakt. Dit terwijl je je brein in een ruststand wilt brengen, voor je gaat slapen.

Straling?

Onderzoekers hebben ontdekt dat straling van mobiele telefoons een negatieve invloed kan hebben op een gezonde nachtrust. De straling van de telefoons (elektromagnetische golven) kunnen volgens wetenschappers leiden tot hoofdpijn en depressies. Waarschijnlijk komt dit door een stressreactie van de hersenen. Wetenschappers ontdekten dat personen die waren blootgesteld aan straling er langer over deden om in een diepe slaap te komen. Ook duurde deze de slaap korter. Daarnaast hadden de mensen die blootgesteld werden aan de straling vaker last van hoofdpijn.

Video

En ben je nog niet overtuigd? Dan hier nog een meneer die het een en ander in detail uitlegt.

Bron: tweakers.netgezondnu.nltyphone.nlcomputable.nl
Afbeelding: flickr.com

 

VORIG ARTIKEL

‹ 

VOLGEND ARTIKEL

 ›

Ferry van Iersel
oprichter Leijp | rare jongen | designerd | creative | reist veel te graag | hekel aan het woord wanderlust | wanderlust | van grote baard naar kleine baard | cappuccino met soyamelk alsjeblieft | als je me zoekt ben ik in de gym | maakt websites en andere digitale dingen: Oetsie.com

Comments (4)

  1. Anouk Reply

    Ik heb sowieso gemerkt dat ik een junkie van mijn eigen telefoonverslaving ben geworden. Daarom heb ik een week het internet uitgezet als test of ik dat overleef. Nu ik lees dat het ook echt schadelijk is, vind ik het een nóg beter idee. Probeer sowieso schermen ’s avonds te vermijden, maar kan in ieder geval mijn telefoon afstrepen deze week. Handig artikel dit ^^

  2. Sabine Reply

    Ja echt je hebt zó gelijk! Ik probeer het ook niet te doen (behalve dan mijn wekker even snel zetten natuurlijk), maar soms kan ik het gewoon niet weerstaan. Ja heel erg. Ik ga er beter op letten en gewoon niet meer doen!

Geef een reactie