Column Mevrouw R.: Pretentieloos Spotten

Column Mevrouw R.: Pretentieloos Spotten | mevrouw-r-bedrijfspakje-150x150Wij raakten onlangs in contact met Mevrouw R. Mevrouw R. doet van alles. Zo is ze schooljuf, maar ze schrijft ook! Of zoals ze zelf zegt: “Mevrouw R. verbindt met haar Onuitputtelijk Rariteitenkabinet het kleine alledaagse met universele hunkeringen.” Maar die zin snappen we niet. Mevrouw R. wilde dolgraag een column schrijven voor Leijp. En dat leek ons ook een prima idee! Denk je zelf ook leuke input te hebben voor Leijp? Laat het ons weten. 🙂 Oh, en volgens mij houdt Mevrouw R. van mensen kijken!


Pretentieloos op reis

Vanaf vandaag hoef ik mijzelf ’s morgens voorlopig niet meer in het professionele Mevrouw R. bedrijfspakje te hijsen. Het is zomer en dan mag het allemaal iets langzamer, iets minder officieel. Ook in de wereld van rariteitenkabinetten kennen we komkommertijd.

Het ontbijt mag traag, ik lees nog een artikel en neem alweer koffie. Het plukken van de dag, zonder pretentie rondwandelen, is het allermooiste. Zonder duidelijke reden naar buiten stappen met de camera onder de arm, koekeloeren naar de mensheid in al haar verscheidenheid. Mijn medemensen voeren namelijk avantgardistisch-experimenteel theater op zonder dat ze dat weten. En ik ga ze dat ook niet vertellen.

Ik word verrast door de eenvoud of geraakt door het geniale. Het gebeurt gewoon onder mijn ogen. Ik kan doorlopen zonder er aandacht aan te geven of pak het in als een cadeautje. En dat laatste heeft mijn voorkeur.

Reizen kan elders maar ik kan ook met de ogen van een toerist door mijn eigen straat, mijn eigen woonplaats of zelfs in mijn eigen atelier rondwandelen. Reizen door de wereld zit in feite standaard als een gemoedstoestand in je hoofd. Bij mij is het een knopje en dat kan ik zelf omzetten. Zonder verwachting vastleggen wat mijn aandacht trekt. Waar ik bijvoorbeeld iets van schoonheid of treurigheid in herken.

Kijkend naar de gebukte medemens, wroetend in de tuin. Wanneer is bukken nog een flexibele activiteit als een elastisch slangenmens en wanneer bukt men alleen op die ene wijze die het lichaam nog toelaat? De evolutie van een mensenleven gevangen in deze simpele houding. Bukken, want wie bukt er nu niet?

Ik houd scherp in de gaten wat iemand draagt of transporteert. Opvallende zaken, zoals emmers met roestig gereedschap vallen mij op. Waar loopt men toch heen met deze werktuigen? En waarom in een rode emmer?

Groepen vind ik interessant want in groepen zie ik uniformiteit naast individualiteit. Het ligt dicht bij elkaar, waar begint het één en houdt het ander op?

Column Mevrouw R.: Pretentieloos Spotten | mevrouw-r-kakkers

En jij? Ben jij ook één van de acteurs van mijn theaterspektakel? Vang jij liever zelf de losgelaten pareltjes in je omgeving?

Pas maar op, want ik kom eraan!

Mevrouw R.

Afbeeldingen: Mevrouw R.

Comments (1)

Geef een reactie