Mannen & Machines

Sommige kerels zweren bij de auto. Het liefste natuurlijk bij de varianten met een hoop vermogen. Ik zou liegen als ik zou ontkennen dat deze bolides mijn hart sneller doen kloppen maar ervaar een auto meer als praktisch. Een motor daarentegen is puur rijplezier. Vooral als je lekker kan touren zonder eindbestemming. Het liefste met mooi weer natuurlijk. Ooit eens een tijd gereden met 15 graden onder nul. Maar geloof me: als je er met stalen ballen op stapt, kom je er met sneeuwballen weer van af! Gelukkig komt de zomer er weer aan! Feit.

En bij de eerste zonnestralen komen de motoren van de jongens weer buiten (de echte mannen hebben hem niet eens binnen gezet deze winter). Voor mijn gevoel valt de eerste zaterdag dat “wij motorrijders” elkaar weer massaal begroeten zo’n beetje gelijk met rokjesdag… of iets daarvoor eigenlijk. Niemand weet precies wanneer maar ineens is het zover. Heerlijk gevoel van vrijheid en onderling kameraadschap. Subtiel linker handje los van je stuur als je elkaar tegemoet komt… behalve dan voor driewielers. Dat zijn geen motoren ;-).

Chopper, racers, scooters… klassiek of hyper modern. Van alles kom je in zo’n weekend tegen. Maar hoewel ik er zelf geen bezit, val ik als een blok voor de caféracer. Die doen het bij mij altijd goed. Stralen karakter uit en zijn het meest vintage van allemaal… soort van nostalgie op wielen. Vraag maar aan Bennie Jolink! Die ging vruuger al oerend hard! Natuurlijk zijn ze nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen maar de huidige modellen zijn stuk voor stuk gebaseerd op de originele oldschool racers. Dat is niet alleen in ons kikkerlandje of Europa zo. Zelfs aan de andere kant van de TomTom Rider kaart weten bijvoorbeeld de kerels van Deus Ex Machina uit Australië wat Leijp, hip en retro is.

Op 3 mei aanstaande organiseren ze de Deus boundless enthusiasm bike build off in Sydney, Bali, Venetië, Milaan en Tokyo. De mooiste retro custom motoren vind je daar!

De jongensdromen van vroeger worden langzaam werkelijkheid. En daar waar het in onze jeugd een zeepkist of een BMX betrof, met wat speelkaarten tussen de spaken voor het spannende geluid, zijn het nu de moderne ronkende machines in een oud jasje die de inmiddels volwassen geworden, nostalgische motorrijder laat dagdromen.

Het liefste bouwen wij mannen zo’n machine natuurlijk zelf! Motorblok, buizen voor het frame, setje wielen… Dat doen wij! Dat kunnen wij! Maar helaas blijkt dan de gemiddelde handige man inclusief ik zelf toch net niet handig (mannelijk?) genoeg om zoiets te verwezenlijken. Ach ja…

Dan maar op de fiets naar het café racen. Of misschien toch maar inschrijven voor de Redbull zeepkistenrace…

Bron: deuscustoms.com

Iwan Zimmerman
Leijp als unne malle | photo-graphic designer | bourgondiër | one-with-nature-kind-a-guy | biker | kawasaki | als je me zoekt sta ik in de keuken... met een fles merlot in mn bakkes ;-)

Comments (1)

Geef een reactie