Reizigers naar bepaalde landen in Azië en Latijns-Amerika, worden niet meer geadviseerd preventief malariatabletten te slikken. Pas bij koorts of griep, kunnen eventueel pillen ingenomen worden.

Nieuw malaria-protocol

Dit staat in het nieuwe malaria-protocol dat het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) per 1 april 2017 hanteert, zo bevestigt een woordvoerder aan de nieuwswebsite NU.nl. Het LCR is een stichting dat zich bezighoudt met de preventie van ziekte bij reizigers. Het LCR bepaald de landelijke richtlijnen met betrekking tot vaccinaties en anti-malariamaatregelen. Zij adviseren artsen en instellingen zoals de GGD.

Nederland is hierin geen voorloper. In tegendeel. Een groot aantal landen hanteert dit protocol al zo’n jaar of tien. De reden voor dit beleid is de afname van het aantal malariagevallen wereldwijd. In de laatste 15 jaar zijn het aantal malariagevallen met 37% afgenomen. De risico’s worden dus steeds kleiner. Daarnaast is malaria in de meeste gevallen ook gewoon prima te behandelen.

Recept voor noodbehandeling

Reizigers kunnen bij hun arts of vaccinatiebureau, zoals de GGD, een recept halen voor een noodbehandeling. Dit is alleen nodig als je naar plekken gaat waar geen ziekenhuis bereikbaar is binnen 24 uur. Het beste is om bij symptomen van malaria (koorts, griep) eerst naar een ziekenhuis gaan voor een diagnose alvorens het zelfstandig toedienen van medicatie. De noodbehandeling houdt in 1x daags, 4 tabletten atovaquon/proguanil (Malarone) gedurende 3 dagen (12 tabletten totaal). Of 6 tabletten artemether/lumefantrine die je na 0, 8, 24, 36, 48 en 60 uur inneemt.

Malarone

Omstreden

Het preventief slikken van malariatabletten is al jaren een omstreden onderwerp. Is het gezond dat we onszelf dagen of wekenlang deze heftige medicijnen toedienen uit voorzorg? Van de mensen die malaria hebben, sterft een klein percentage hieraan, namelijk 0.4%. Dit zijn veelal jonge kinderen in Afrika die geen behandeling hebben.

Daarnaast is malaria goed te behandelen na het opmerken van de symptomen. Als malaria op tijd wordt herkend en juist wordt behandeld kan men volledig genezen. En de bijwerkingen van preventieve malariatabletten zijn vaak erg heftig. Van buikpijn, hoofdpijn en diaree tot heftige depressieklachten en abnormale dromen. Enkele andere bijwerkingen zijn: hoofdpijn, verminderde eetlust, hoesten, bloedarmoede, versnelde hartslag, haaruitval, blaren in de mond en keel en leveraandoeningen.

Vermoed wordt dat de farmaceutische industrie een flinke vinger in de pap heeft gehad wat betreft het adviseren van preventieve medicatie. De farmaceutische industrie heeft namelijk weinig belangstelling om medicijnen te ontwikkelen tegen ziekten die voornamelijk een probleem zijn voor ontwikkelingslanden. Hier is geen geld in te verdienen. Wanneer alle westerse reizigers deze pillen gaan kopen is er uiteraard wél een financiële winst te behalen.

Even checken

De LCR raad nog steeds aan om voor alle zekerheid toch nog even binnen te lopen bij de GGD of een ander reisvaccinatiebureau. Een advies wordt namelijk altijd op de persoon afgestemd. En afhankelijk van bijvoorbeeld het gebied in Azië of Latijns-Amerika kan het advies wellicht afwijkend zijn. Het advies geldt overigens niet voor Afrika. Daar wordt het gebruik van malariatabletten nog wel geadviseerd.

Bron: nu.nl, greenfacts.orgrivm.nlaandeberg.nl
Afbeelding: commons.wikimedia.orgpexels.com