Let’s get personal. Over mijn eetstoornis.

Dit keer heb ik geen recept voor jullie, maar ik wil iets persoonlijks met jullie delen, het is een redelijk ongemakkelijk topic voor mij maar misschien dat iemand hier iets aan heeft of hier steun in kan vinden. Iemand die zich hier misschien een beetje in herkent.

The big reveal

Dit gaat misschien heel raar klinken, aangezien ik altijd receptjes post, maar ik ben een paar maanden geleden gediagnosticeerd met ‘anorexia’. Nu vind ik anorexia een ongemakkelijk woord dus ik noem het gewoon een ‘eetstoornis’. Anorexia vind ik maar een label die ze op mensen plakken. Niet iedereen die anorexia heeft, heeft hetzelfde probleem of dezelfde visie erover en er zijn veel verschillende redenen en methodes waarin een eetstoornis zich uit.

Wat houdt de eetstoornis in?

Let's get personal. Over mijn eetstoornis. | eetsoornis-vorken-238x300Vroeger als ik het woord anorexia hoorde, of als iemand dat had, moest ik gelijk denken aan iemand die broodmager was. En niet kon lopen, helemaal niets eet,en als ze dat toch deden dat ze dan gelijk boven de wc hingen om het er vervolgens weer uit te braken. Dit is een beetje zoals het in de media vooral word neergezet. Natuurlijk zijn er gevallen waarin dit wél gebeurd! Maar zoals gezegd, iedere eetstoornis uit zich anders, zo ook bij mij. Ik ben niet vel over been, ik eet gewoon ‘normaal’ (normaal voor mijn doen) en ik braak zeker niet als ik heb gegeten!

De eetstoornis kun je eigenlijk in 2 categorieën opstellen waar het zich in uit namelijk; Lichamelijk en psychisch ik zal 2 kopjes maken waar ik jullie een paar van mijn klachten vertel in de sub categorieën.

Lichamelijke klachten

Snel ziek en verkouden; voorheen was ik zelden ziek… of eigenlijk nooit ziek! Sinds de eetstoornis ben ik altijd verkouden, heb ik altijd hoofdpijn, keelpijn etc. Ik ben gewoon veel bevattelijker voor virussen omdat mijn lichaam niet genoeg stoffen binnen krijgt om mij te beschermen.
Ik heb snel blessures.
Ik ben ook erg snel moe, soms ben ik zelfs een hele week moe aan een stuk door.
Ik ben erg snel duizelig en verlies dan ook mijn evenwicht.
Ik heb het ook altijd koud en dit is een vrouwen kwaaltje, maar een gemiddelde vrouw heeft het toch wel weer wat sneller warm en raakt niet snel onderkoeld. Ik wel.
Menstruatie, omdat je hormonen en lichaam uit balans zijn, is het vrouwelijk cyclus ook uit balans. Bij mij uit het zich in dat mijn menstruatie vaak uitblijft soms zelfs voor 3 maanden of langer.
Ik heb geen verzadigd gevoel meer.

Psychische klachten

24/7 Bezig met eten, ook als ik er niet bewust mee bezig ben, ben ik er toch mee bezig.
Depressieve gedachten, dit komt voornamelijk voort als ik bijvoorbeeld te veel heb gegeten voor mijn gevoel, of als ik mezelf die dag bijvoorbeeld 10 kilo zwaarder voel.
Prikkelbaar.
Weinig emotie, ik vind dit echt heel erg. Ik huil niet snel (of eigenlijk nooit) maar ik word ook niet heel erg enthousiast ergens over, mijn emotie light voor het grote deel gewoon vlak.
Vaak boos op mezelf, dit is meestal wanneer ik een scherpe reactie terug geef aan iemand uit mijn prikkelbaarheid. Of als ik voor mezelf weer te veel heb gegeten, of als ik zelf door heb dat de eetstoornis aan de winnende hand is.
Compenseren, in mijn hoofd ben ik altijd bezig met eten en ook met compenseren: “Oh ik heb net een wijntje gepakt, nou dan moet ik morgen een extra rondje hardlopen“.
Controle willen hebben over het eten, maar in mijn geval, omdat ik mezelf/mijn lichaam te kort doe heb ik soms wel flinke eetbuien.

Natuurlijk zijn er nog zo veel meer aspecten die erbij komen kijken, maar ik heb een opsomming gemaakt van de dingen die het sterkst aanwezig zijn. Zoals je kunt lezen hierboven, is het best complex in het hoofd van iemand met een eetstoornis. Maar ook lichamelijk is er flink wat aan de hand.

Let's get personal. Over mijn eetstoornis. | eetstoornis-depressie

Behandeling eetstoornis

Ikzelf ben nu in behandeling voor mijn eetstoornis. Daar ben ik erg blij mee, vandaar dat ik dit jullie ook zo kan laten zien waar ik mee kamp. Dit is natuurlijk maar een klein deel van de stoornis er zijn nog zo veel dingetjes waar ik het over zou kunnen hebben, maar dan word deze post te lang!

In de kliniek is mijn eerste behandeling een ‘pre groep’. Hier zit ik met meerdere mensen in de groep die hetzelfde probleem hebben als ik. Toen ik voor het eerst in de groep kwam, stond ik echt versteld! Iedereen, maar dan ook iedereen in de groep, had dezelfde gedachten als ik! Voorheen dacht ik dat ik raar en niet normaal was over hoe ik over eten dacht (mijn manier van denken over eten is ook niet normaal). Maar het is fijn om te weten dat ik niet te enige was en dat je ervaringen en gedachten met mensen kunt delen die het snappen. Vandaar dat ik deze post ook schrijf. Er zijn veel meiden en misschien ook wel jongens die met dit soort dingen in hun hoofd strijden, die denken dat ze de enige zijn. Maar geloof mij, dat zijn jullie niet! Praat er alsjeblieft over met je ouders of goede vrienden die je misschien van hulp kunnen zijn en je een zetje kunnen geven in de goede richting (in mijn geval was dat de kliniek).

Hoe nu verder?

Ik zit nu 1 maand in de pre groep en dit zou zo 2 á 3 maanden duren voordat ik doorstroom in mijn volgende behandeling. Hoe lang mijn totale tijd bij de kliniek zal zijn, daar zul je nog van versteld staan! Een complete behandeling met alles erop en eraan, om van je stoornis af te komen gaat 3 jaar duren… Yup dat lees je goed, 3 jaar. Ik moet ook eventjes slikken toen ik dit te horen kreeg. Zo zie je maar, dat als er een ‘ziekte’ tussen je oren zit, het ook erg moeilijk en een lange weg is om het er weer uit te werken.

Als er mensen zijn die dit een interessant topic vinden of misschien wel het proces in de kliniek willen weten, dan wil ik hier best dieper op in gaan. Laat het dan weten in de comments hieronder.

Afbeelding: freeimages.compexels.compexels.com

Mandy Timmermans
Health freak| Foodie| Kostuum designer| Game lover| Comic nerd |Vintage |Reizen |Obsessed met fel gekleurd haar |Vind veels te veel dingen leuk! |Heeft officieel de titel: Lady

Comments (2)

  1. Gracia Reply

    Heel erg goed dat je dit publiek maakt. En jij bent zeer zeker niet de enige met dit probleem.
    Ik vind het heel erg knap van je hoe je dit verwoord hebt en ik denk dat dit voor een aantal mensen echt een eye opener kan zijn.
    Jij komt er wel. Ben trots op je!!!!

Geef een reactie