Zoete aardappel wie kent het nou niet? De zoete aardappel word steeds populairder en ik moet je zeggen, ik ben HELEMAAL gek op deze groenten! Ik heb een ‘sweet tooth’ dus deze groenten is perfect en voorkomt dat ik eerder naar chocolade grijp of een toetje pak na het eten! De eerste keer dat ik zoete aardappel op heb, was toen mijn moeder een Indisch stoof potje had gemaakt met rund, kokosmelk en zoete aardappel!! Dit is voor een langere tijd mijn favoriete gerecht geweest uit moeders keuken! Maar ik ben natuurlijk weer gaan experimenteren en heb wat andere dingen ontdekt wat ook erg lekker is om met zoete aardappel klaar te maken! Ik heb 4 variaties van zoete aardappel gerechten/bijgerechten voor jullie uitgezocht en ik raad je zeker aan ze een keertje te proberen! Let’s begin!

Gepofte zoete aardappel

Ingrediënten:
– zoete aardappelen (1 of 2 per persoon)
– olijfolie

Hoe te bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met de olijfolie, was de zoete aardappels (laat de schil om de aardappel), prik dan met een vork gaatjes in de zoete aardappel. Leg dan de lek geprikte zoete aardappels in de ovenschaal en zet deze in de oven. laat in de oven staan voor ongeveer 60 minuten. En de gepofte zoete aardappel is klaar!

Voor het ‘sausje’ heb je nodig:

– 2 tomaten (in blokjes)
– 4 lente uitjes (in ringen)
– 200g feta (verkruimeld)

Hoe te bereiden:

Meng dit allemaal door elkaar en als je zoete aardappel vers uit de oven komt, snij je de zoete aardappel open en vul je ze met dit vers gemaakte sausje! En bon appétit!
Ben je te moe om zelf een sausje te maken? of vind je feta niet zo lekker? Kruiden kaas of kruiden zuivel is er ook erg lekker bij! (sorry, de gepofte aardappel was ZO lekker dat ik helemaal vergeten ben een foto ervan te maken #oops!)

Zoete aardappel pannenkoekjes

Aardappel pannenkoekjesIngrediënten:
– 300/350 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes)
– 4 eieren

Hoe te bereiden:

Stap 1: Kook de zoete aardappel blokjes, tot ze zacht zijn, zodat je ze makkelijk kan pureren. Als de aardappels klaar zijn, giet ze dan af en doe ze in een kom. Pureer de aardappels en voeg daarna de 4 eieren toe en roer dit door elkaar. Mix daarna alles goed met een garde mixer tot een glad beslag.

Stap 2: Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en met een kleine lepel schep je het beslag in de pan (in mijn pan, kon ik 4 kleine pannenkoekjes maken) laat de pannenkoekjes rustig bakken op laag vuur, voor ongeveer 3 á 4 minuten, en keer ze daarna voorzichtig om! als ze mooi van kleur zijn, dan zijn ze klaar. doe er een beetje jam bij voor wat extra zoet, en smullen maar! (Je kunt ongeveer 14 kleine pannenkoekjes halen uit 1 batch.)

Zoete aardappel hummus

aardappel hummusIngrediënten:
– 225/250 gram zoete aardappel (geschild en in kleine blokjes)

– 2 eetlepels tahini
– sap van 1 citroen
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel komijnpoeder
– paprikapoeder
– knoflookpoeder
– peper en zout

 

Hoe te bereiden:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de stukjes zoete aardappel op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Doe dit in de oven voor 30 minuten (om de 10 min eventjes omscheppen). Na 30 minuten moeten de aardappels zacht zijn en mooi van kleur!

Stap 2: Doe de zoete aardappel stukjes in een foodprocessor of blender, doe hier de: tahini, citroensap, olijfolie, komijnpoeder ook bij. Naar smaak, kun je er een beetje paprika poeder en knoflookpoeder bij doen (ik heb van allebei ongeveer een halve theelepel erbij gedaan) en vergeet de peper en zout niet!

Stap 3: Blend alles goed door elkaar tot het een lekkere pasta is! En je hummus is eigenlijk zo goed als klaar! Je zou hem eventjes in de koelkast kunnen zetten om het af te laten koelen (het is nog warm, omdat de aardappels uit de oven komen). Dit is heerlijk met naan brood of een pita broodje.

Zoete aardappel soep

AardappelsoepIngrediënten:
– olijfolie
– 1 ui (gesnipperd)
– 2cm gemberwortel (fijngesneden)
– 2 teentjes knoflook (geperst)
– 500 gram zoete aardappel (geschild en in stukjes)
– 1 liter groentebouillon
– 200ml kokosmelk
– sap van 2 limoenen

Hoe te bereiden:

Stap 1: Verwarm de olijfolie in een soeppan. Doe hier de ui, gemberwortel en knoflook in de pan en bak dit ca. 2 minuten. Doe dan de zoete aardappel in de pan en bak dit 2 minuten mee. Doe daarna de groentebouillon in de pan en breng aan de kook, laat 15 minuten doorkoken.

Stap 2: Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep, voeg de kokosmelk en limoensap toe, laat dan nog eventjes 10-15 minuten koken. Naar smaak, doe er wat zout en peper bij. And you are done! Persoonlijk, is dit een van mijn favoriete soepen!

Door: Mandy Timmermans